Elixír mládí aneb speciální chřestové menu

15. 5. 2017 -

Chřest, lidově nazývaný také „špargl“, je nejen gurmánskou delikatesou, ale navíc se mu přisuzují i výjimečné účinky pro zdraví a krásu.

Chřest by v tomto období rozhodně neměl chybět ve vašem jídelníčku
Chřest by v tomto období rozhodně neměl chybět ve vašem jídelníčku

Jelikož sezona chřestu je v plném proudu ani my jsme nezůstali pozadu a připravili si pro naše hosty týdenní chřestové menu. Šéfkuchař lázeňského hotelu VILA ANTOANETA Luhačovice proto doporučuje zajímavý recept z chřestu lékařského.

CHŘEST- KRÁL ZELENINY PLNÝ VITAMÍNŮ A MINERÁlNÍCH LÁTEK

Chřest obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, mezi nejvýznamnější patří vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové, jejíž pravidelný přísun je nezbytně nutný pro těhotné ženy. Má močopudné účinky, působí blahodárně při revmatismu a užívá se také jako afrodiziakum. Stimuluje krvetvrobu, přispívá ke správnému fungování srdce a tím zasobování mozku a jiných orgánů kyslíkem. Chřest má zanedbatelné množství kalorií, proto je vhodnou stravou při redukční dietě. Díky jeho nízké energetické hodnotě je ideální volbou hlavně pro večeři, obzvláště v teplých letních měsících mu mnoho z nás přijde na chuť.

Mořská štika se zeleným chřestem a řeřichovou omáčkou, citronová polenta

Na grilu opečeme jemně nasolený filet z mořské štiky, chřest vaříme 8 minut v osolené vodě s rozpuštěnou kostkou cukru, polentu dochutíme citronovou kůrou a dáme péct na plech. Na řeřichovou omáčku budeme potřebovat jarní cibulku, kterou zpěníme na másle, podlijeme vývarem, ochutíme muškátovým oříškem a troškou bílého pepře, přidáme řeřichu a důkladně podusíme. Nakonec omáčku promixujeme. Grilovaný filet mořské štiky podáváme se zeleným chřestem přelitým přepuštěným máslem s polentovými hranolky. Celý chod dozdobíme řeřichovou omáčkou.